Brandlagen – expositie

De Weemhof in Borculo (Weemhof 5) exposeerde in 2017 vanaf het Open Monumenten Weekend het werk van 4 lokale kunstenaars in combinatie met archeologisch materiaal uit Borculo.  De expositie BRANDLAGEN was daar onderdeel van.

ERVE GIEGINK
Op de grens met Borculo -nèt over de Berkel heen- ligt Erve Giegink aan de Oude Nettelhorsterweg 1 in Geesteren. Van generatie op generatie werd hier door de familie Lutke Willink een boerenbedrijf gerund. De laatste boer vertrok rond 2009. Sindsdien lag het boerenerf er verlaten bij, wachtend op een gewijzigd bestemmingsplan.

BRAND
Op vrijdag 6 mei 2011 woedde er een brand in de leegstaande boerderij, die op de nominatielijst stond om gesloopt te worden. De stal en het woonhuis gingen volledig in vlammen op. Drie jongeren bekenden de brandstichting. Na de brand trotseerde de achtergebleven ruïne jarenlang zon, weer en wind.

BRANDLAGEN
In het voorjaar van 2015 ontdekte ik dit verscholen erf tijdens één van mijn vele Achterhoekse bezoeken. Als kind verkende ik al graag bouwvallen, dit keer had ik ook mijn camera bij me. Ik werd getroffen door het kleurrijke verval en het krachtige lijnenspel dat de brand had achtergelaten; in keukentegels en plafonds, op muren en kozijnen. De fotoserie brengt deze brandlagen gedetailleerd ‘in kaart’.